Başkan Kozuva: “Yatırımlar ve destekler arttırılmalı”

13 Nisan 2015
Bu sayfa arşiv sayfasıdır. Bu sayfada gördüğünüz bilgiler değiştirilmiş olabilir.

Türkiye Odalar Borsalar Birliği tarafından bu yıl 8.’si düzenlenen Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Çarşamba günü tamamlanırken, toplantıya katılan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Tekirdağ’daki oda ve borsaların yaşadığı sıkıntıları dile getiren isim oldu.  Tekirdağ’da yaşanan sıkıntıları üç ana başlık altında toplayan Kozuva, Tekirdağ’ın bir lojistik merkeze dönüşmesi için mevcut projelerin hızlandırılması, eksikliklerin tamamlanması ve yeni projeler hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaparken teşvik sisteminin ilgili bölgede bulunan ilçeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarını da dikkate almak gerektiğini örneklerle anlattı. Kozuva ayrıca tarım ve hayvancılık alanında arazi toplulaştırılmasına yönelik adımların acilen atılması gerektiğinin de altını çizdi

 

Türkiye Odalar Borsalar Birliği tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Çarşamba günü tamamlandı. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştiren Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’na 81 ilin Oda-Borsa Başkanlarının yanı sıra Başbakan Ahmet Davutoğu ve ilgili Bakanlar da katılırken, Oda ve Borsa Başkanları yaşadıkları sorunları tek tek dile getirme şansı yakaladı.  Toplantıda, Tekirdağ’ın sorunları Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva tarafından dile getirildi.

TEKİRDAĞ EN GELİŞMİŞ 10 İL ARASINDA

Konuşmasının başında, Tekirdağ ile ilgili bilgi veren Süleyman Kozuva, “İlimizde 9 Oda ve Borsa bulunmaktadır. Tekirdağ, Sakarya, Bursa, Kocaeli ve İstanbul’u saran Türkiye’nin en büyük sanayi havzasının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Hızlı sanayileşme bölgeye önemli bir nüfusun toplanmasına ve ilde yapılan kamu yatırımlarının artmasına neden olmuştur. Tekirdağ, bu gelişmeler sonucunda Türkiye’nin ekonomik ve sosyal olarak en gelişmiş 10 ili arasına girmiştir” dedi.  


TEKİRDAĞ LOJİSTİK MERKEZE DÖNÜŞMELİ

Kozuva, Tekirdağ’daki oda ve borsaların belirledikleri öncelikli sorunlara da değindi. Tekirdağ’ın coğrafi konumu itibariyle lojistik açıdan önemli bir bölge olduğuna dikkat çeken Kozuva, “Trakya Bölgesi; üç denize kıyısı olan, ülkemizin en önemli ihracat partneri olan AB bölgesine yakınlığı, denizyolu-karayolu-demiryolu bağlantılarıyla kombine taşımacılığa olanak sağlayan güçlü ulaştırma altyapısına sahip bir bölgedir. Tekirdağ’ın bir lojistik merkeze dönüşmesi için mevcut projeler hızlandırılmalı, eksiklikler tamamlanmalı ve yeni projeler hayata geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.

YATIRIM VE DESTEKLER ARTTIRILMALI

Kozuva, bu kapsamda yapılabilecek çalışmalarla ilgili olarak da; “Tekirdağ-Muratlı demiryolu bağlantısı sağlanmış Tekirdağ TDİ limanının yeniden özelleştirilmesi ve aktif duruma getirilmesi gerekmektedir. Tekirdağ Yat Limanının özelleştirilmesi gerekmektedir. Bölgemizde 13 adet faal OSB bulunmaktadır. Ancak, bu OSB’lerin hiçbirinin demiryolu ile Tekirdağ TDİ ve Asyaport limanlarına bağlantıları yoktur. Ulaşım yollarına yapılan yatırımlar artırılmalıdır. Özellikle Hayrabolu ilçemizin ana arterlere olan bağlantı yollarının duble yol olması gerekmektedir. Bu kapsamda Eskiköy sınır kapısı aktif hale getirilmelidir. Fuar alanlarının ve Lojistik İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinin kurulumu aktif olarak desteklenmelidir” cümlelerine yer verdi.

İLÇELER ARASINDAKİ GELİŞMİŞLİK FARKI DİKKATE ALINMALI

Konuşmasının devamında, Tekirdağ’ın yatırım teşvikleri bölgeler sıralamasında 2. Bölgede yer aldığını hatırlatan Kozuva, teşvik sisteminin ilgili bölgede bulunan ilçeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarını dikkate almadığını dile getirdi. DPT’nin ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması araştırmasından örnekler veren Kozuva, “Tekirdağ’da sanayileşmenin ve kamu yatırımlarının yoğun olduğu Çorlu ve Çerkezköy gibi ilçeler gelişmişlik sıralamasında ön sıralardayken, Malkara, Hayrabolu, Şarköy gibi ilçeler çok daha geri sıralarda yer almaktadır. Örneğin, gelişmişlik sıralamasında Çorlu 15. Çerkezköy 29. sıradayken, Hayrabolu 267. sıradadır. Bu durum bu ilçelerdeki Organize Sanayi Bölgelerinin dolmamasına, sanayinin gelişememesine ve ilçelerin göç vermesine yol açmaktadır. Göç alan iller arasında baş sıralarda yer alan Tekirdağ’ın yukarıda adı geçen ilçeleri göç vermektedir. Bölgesel teşvik sisteminde ilçeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarının dikkate alınması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

TARIMDA YAŞANAN SORUNLARA DA DEĞİNDİ

Süleyman Kozuva son olarak, tarımda yaşanan sıkıntılara değindi. Tekirdağ’ın sanayide olduğu kadar tarım ve hayvancılıkta da gelişmiş bir il olduğuna vurgu yapan Kozuva, “Tarım ve hayvancılık alanında arazi toplulaştırılmasına yönelik adımların acilen atılması gerekmektedir. Bölgemizde araziler giderek daha küçük ve çok parçalı hale gelmektedir. Bu ise ekonomik tarım yapılmasını engellemekte ve tarımsal üretimde maliyet artışı ve verimsizlik sorununu ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca ürün çeşitlendirmesine yönelik ilave destekler sağlanmalıdır” diyerek çözüm önerilerini sıraladı.