Tekmer Projesi görüşüldü
Devamı...
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) ile Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği arasında KOBİ’lerin verimliliğini arttırmak amacıyla hayata geçirilen ‘Verimli KOBİ Destek Projesi’nin tanıtımı Çarşamba günü gerçekleştirildi.
VERİMLİ KOBİ DESTEK PROJESİ TANITILDI
ÇTSO Konferans Salonu’nda saat 14.00’da başlayan programa 50’ye yakın firmadan temsilci katılırken, ‘Verimli KOBİ Destek Projesi’nin tanıtımı Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aysun Sağbaş, Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğan Hasan, Araştırma görevlileri Ozan Çapraz, Aylin Duman ile Endüstri Mühendisi Ayşe Arı tarafından yapıldı. Programı firma temsilcilerinin yanı sıra ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Seçkin, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Akın ve Meclis Üyeleri de takip etti.
İLK KEZ UYGULANACAK BİR ÇALIŞMA
Programın açılış konuşmasını ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker yaptı. Konuşmasının başında katılımcılara teşekkür eden Ülker, programın konusu itibariyle Türkiye’de üniversite-sanayi-oda işbirliği anlamında ilk kez uygulanacak bir çalışma olduğunu belirtti. Oda üyelerinden DEPOL Ltd.Şti.’nin sahibi Doğan Hasan’ın bir KOBİ olarak ihtiyacın, öğretim görevlisi olarak da çözümün tespitinde önemli etkisi olduğunu söyleyen Ülker, “Bizler sadece aracı olma görevini üstlendik. Üniversitemizin de üzerine düşeni yapacağına olan inancımız tamdır. Asıl amacımız, bugünün sonunda talep eden firmalarımızın verimlilik durumlarının tespit edilmesinin ardından, hep beraber çözüm üretebilmek ve üyelerimizin rekabet edebilirliklerini arttırmaktır. Dilerim Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2015 ‘Verimlilik Proje Ödülleri’ Çerkezköy’e gelir ve biz bir defa daha gururlanırız” diye konuştu.
HEDEFLERE DEĞİNDİ
Ülker ardından, iş birliği projesinin hedefleri ile ilgili olarak, “Hedeflerimiz; KOBİ’lerde Endüstri Mühendisliği’nin verimlilik arttırıcı tekniklerinin uygulanması, yalın üretim tekniklerinin iş süreçlerine yerleştirilmesi, KOBİ’lerin kapasite kullanım oranlarının kaynak planlaması teknikleri ile arttırılması, KOBİ’lerin kalite yönetimlerinin iyileştirilmesine yönelik sistemlerin kurulması, işletmelere sürdürülebilir sürekli iyileştirme sistematik yaklaşımının kazandırılması ve tüm bunlar ışığında KOBİ’lerin rekabet avantajlarının arttırılmasıdır” cümlelerine yer verdi.
TÜRKİYE’NİN KALKINMASI İNOVASYON VE KOBİLER SAYESİNDE OLACAK
Bir yıllık sürenin sonunda oda olarak akreditasyon çalışmalarını tamamladıklarını ve sertifikalarını aldıklarını da hatırlatan Ülker, “Bundan sonra yapmamız gereken şey sanayicimize, üyelerimize katkıda bulunabilecek projeler üretebilmek, projeleri sonuçlandırabilmektir. KOBİ’lerin verimliliğine katkı sağlarsak ne mutlu bize. Odamız bu seneki görevlerinden birisini yapmış olur. Türkiye’nin kalkınması inovasyon, verimlilik ve KOBİ’ler sayesinde olacaktır” ifadelerine yer verdi.
DOĞRU BİR YOLDA OLDUĞUMUZU GÖRDÜK
Taha Ülker’in ardından NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aysun Sağbaş, Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğan Hasan, Araştırma görevlileri Ozan Çapraz, Aylin Duman ile Ayşe Arı ‘Verimli KOBİ Destek Projesi’ hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Projeyi hayata geçirecekleri için mutluluk duyduklarını dile getiren Aysun Sağbaş, “Projeyi Çerkezköy TSO ile paylaştıktan sonra olumlu geri dönüş aldık. Çok doğru bir yolda olduğumuzu görmüş olduk. Bu tür iş birlikleri bu güne kadar başarılı sonuçlar vermemişti. Umuyoruz ki bu iyi bir başlangıç için ilk adım olur” şeklinde konuştu.
KOBİLERİN MEVCUT DURUMU ANALİZ EDİLECEK
Ardından, projenin amacı ile ilgili bilgi veren Sağbaş, Ücretsiz Check Up sloganı ile yola çıktıklarını kaydetti ve “Öncelikle KOBİ’lerin mevcut durumlarını analiz edip, verimlilik konusunda nelere ihtiyaçları olduğu konusunda sorunları tespit edeceğiz. Bilimsel yaklaşımlarla, üniversite bakış açısı ile çözüm önerileri sunmaya ve KOBİ’lerin verimliliklerini artırma yolunda bir takım sistematik yaklaşımlar önereceğiz. Proje ekibinde
öğretim üyelerimiz, araştırma görevlileri, endüstri mühendisliğinde yüksek lisans eğitimi alan öğrencilerimiz yer alacak. Sizlerden gelecek talepler ve istekler doğrultusunda alanlara ve farklı mühendislik disiplinlerine göre akademisyenlerin dahil olması da gündemde olacaktır” cümlelerine yer verdi.
KATILIMCILARIN SORULARI CEVAPLANDIRILDI
Sağbaş’ın ardından Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğan Hasan da proje ile ilgili detaylı bilgi verirken, programın sonunda katılımcılardan gelen sorular da cevaplandırıldı.
FİRMALARIN YÜZDE ELLİSİNDEN FAZLASI VERİMLİLİK PROGRAMINA KATILACAK
Tanıtım toplantısına yaklaşık 50 firmadan temsilci katılırken, firmaların yüzde ellisinden fazlası KOBİ’lerde Verimlilik Programı’na katılacağı yönünde görüş bildirdi. Öte yandan, iyileştirme talep eden firmalar için yapılacak çalışmaların 3 ay içinde tamamlanacağı kaydedildi.