Oda ve Borsaların Talepleri Görüşüldü

23 Temmuz 2024

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) “İstişare Toplantısı” TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde, İç İşleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın katılımı ile gerçekleşti. Yabancıların iş hayatındaki  işçilik politikası ana başlıklı toplantıda söz alan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, konu ile ilgili çözüm önerilerini ve bölge sanayisinin iş gücü ile Trakya’nın su problemi gibi birçok önemli sorunu dile getirdi.

Ankara’da gerçekleşen toplantıya İç İşleri Bakanı Ali Yerlikaya, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Çetin ve 365 Oda Borsa Başkanı katılım sağladı.

EKSİK İŞ GÜCÜ SORUNUNA DEĞİNDİ

Programda söz alan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Çerkezköy’ün üretimde ülkeye kattığı değerden bahsederek, bölgenin tanıtımını yaptı. Sigortalı işçi nüfusa oranla en yüksek bölgelerden birinin Çerkezköy olduğunun altını çizen Başkan Ahmet Çetin, bölgedeki işçi gücü sorununa da değindi. Ülkemize yerleşen başta Suriye uyruklu vatandaşların düzensiz ve sigortasız çalışma oranının fazla olduğunu ifade eden Başkan Çetin, Türkiye’ye yerleşmiş yabancının adaptasyonu ve iş bulması için 6 ay süre tanınabileceğini belirtti.  6 ay süre sonunda çalışmaya uygun olan yabancının herhangi bir sigorta girişi tespit edilmemişse gerçekleştirilen yardımların sonlandırılması gerektiğini dile getiren Başkan Çetin, “2011 yılının Mart ayında, iç karışıklıkların başlamasından bu yana, günden güne artan sayıda Suriye vatandaşı Türkiye’ye uluslararası koruma bulmak amacıyla gelmektedir. Ülkemiz bu kişilere ’’geçici koruma’’ sağlamaktadır. Türkiye’ye yerleşmiş yabancının adaptasyonu ve iş bulması için 6 ay süre tanınabilir, 6 ay süre sonunda çalışmaya uygun olan yabancının herhangi bir sigorta girişi tespit edilmemişse gerçekleştirilen yardımların sonlandırılması sağlanabilir. Eğer yabancı Türkiye de bekar bir yetişkin ise 6 ay içinde sigorta girişi veya vergi mükellefiyet kaydı tespit edilememiş ise ülkesine geri gönderilmesi değerlendirilebilir.” dedi.

TOBB, ANKARA, ALİ YERLİKAYA, AHMET ÇETİN, ÇERKEZKÖY TSO

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ AKTARDI

Konuşmasının devamında çözüm önerilerini aktarmaya devam eden Başkan Ahmet Çetin, “İç İşleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde İŞKUR ve Göç İdaresi iş birliğinde Göç İdaresi envanterinde bulunan kişiler iş hayatına kazandırılabilir. Bunun yanı sıra İŞKUR veya yetkilendirdiği istihdam büroları tarafından yabancı uyruklu vatandaşlar iş hayatına kazandırılabilir. Daha önce sanayileşen toplumlarda işçi gücü açığının giderilmesinde izlenilen yollar bizde de uyarlanabilir. Ayrıca yerli ve yabancı işçi arasındaki iş hukuklarının birlikte ele alınması ve iş barışı sağlanmasına yönelik yönetmeliğin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenmeli.

“BÖLGEMİZDEKİ SU SORUNUNUN İVEDİLİKLE ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR”

Başkan Ahmet Çetin bir diğer yandan Türkiye’nin Altın Boynuzu olarak nitelendirdiği Trakya’daki su sorununa da dikkat çekti. Başkan Çetin, “Doğal kaynaklarımızı korumamız gerekiyor. Bölgemizdeki su sorununun ivedilikle çözülmesi gerekiyor. Hem sanayide hem yerleşim ve tarım alanları için hayati önem taşımaktadır. Barajlar ve Tunca ile Meriç sularının bize ait olan kısmının bölgemize aktarılması gerekmektedir. Sayın Bakanımızın Valiliği döneminde başlayan projenin hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.

TOBB, ANKARA, ALİ YERLİKAYA, AHMET ÇETİN, ÇERKEZKÖY TSO