Türkiye-Güney Kore STA

7 Haziran 2013

SAYIN ÜYEMİZ,

TOBB’nin 28.05.2013 tarih, 12468 sayılı yazısı ile tarafımıza, Türkiye-Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması’nın yürürlüğe girdiği bildirilmiştir.

Yazıda devamda, Türkiye-Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması Çerçevesindeki Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkındaki Yönetmeliğin 28633 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 1 Mayıs 2013 tarihi itibariyle uygulamaya konduğu ve BİLGE sisteminde anılan STA kapsamında gerçekleştirilecek ithalat işlemlerine yönelik olarak “KORE” şeklinde bir kod oluşturulduğu bildirilmektedir.

Güney Kore’den ithal edilecek eşyaya tercihli rejim uygulanabilmesi amacıyla ibraz edilebilecek ve kabul edilebilecek tek menşe ispat belgesinin “Güney Kore’deki tüm ihracatçılar tarafından düzenlenebilecek olan” ekte verilen menşe beyanı olduğu ve söz konusu beyanın herhangi bir gümrük idaresi veya yetkili makam ya da yetkilendirilmiş kurum tarafından onaylanmayacağı veya vize edilmeyeceği belirtilmekle birlikte, ithal edilen eşyanın menşeini ispatlamak üzere, menşe beyanı haricinde başka bir belge talep edilmeyeceği bildirilmektedir.

İlgili üyelerimize duyurulur.

Saygılarımızla,