Sayın Üyemiz,
İlgi (a) sayılı yazıyla TGK-Ekmek ve Ekmek çeşitleri Tebliği kapsamında faaliyet gösteren gıda İşletmelerinde (Ekmek Fırınları) çalışan personelin gıda hijyeni ile ilgili konularında eğitilmelerini sağlamak amacıyla Bakanlığımız ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında imzalanan protokol yazı ekinde gönderilmiştir. Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğümüzce gönderilen ilgi (b) sayılı yazıda Hijyen Eğitimi Yönetmeliği kapsamında verilen Hijyen Eğitimi ile Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği kapsamında düzenlenen eğitiminin ayrı eğitimler olduğu belirtilmekte dolayısıyla sözkonusu işyerlerinde çalışan personelin her iki eğitimi de almaları gerektiği belirtilmektedir. İlgi (c) sayılı yazıda Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun İlimizde faaliyet gösteren fırınlarda çalışan personele hijyen eğitimi düzenlenmesi konulu yazısına istinaden, 19.06.2023 tarihinde yapılması planlanan eğitime İl Müdürlüğü tarafından eğitim verecek kontrol görevlisi görevlendirilmesine rağmen ilgili Odalarımız tarafından katılım sağlayacak kişi bulunamadığı belirtildiğinden eğitim düzenlenememiştir. 04.01.2012 tarih ve 28163 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği Ek-2 Madde 10'da '' Bu Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri sorumluluk alanları ile ilgili çalıştırdıkları personelin gıda hijyeni ile ilgili konularda eğitilmelerini sağlarlar.Bu eğitimlerin ilgili meslek odaları ve kamu kurum ve kuruluşları işbirliği yapar'' denildiğinden fırınlarda çalıştırılan personelin Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği kapsamında eğitim alması zorunludur. 5996 sayılı Kanun kapsamında ilgili sektör işletmelerinde çalışan personelin ilgili hijyen eğitimi alması zorunlu olduğundan fırınlarda çalışan personelin hijyen eğitimi alması konusunda gerekli çalışmanın yapılması gerekmektedir.
Bilgilerinize sunarız.
Saygılarımızla,
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası