Ekmek Özel Hijyen Eğitimi

7 Ağustos 2023
Sayın Üyemiz,

İlgi (a) sayılı yazıyla TGK-Ekmek ve Ekmek çeşitleri Tebliği kapsamında faaliyet gösteren gıda İşletmelerinde  (Ekmek  Fırınları)  çalışan  personelin  gıda  hijyeni  ile  ilgili  konularında  eğitilmelerini sağlamak  amacıyla    Bakanlığımız  ile  Türkiye  Fırıncılar  Federasyonu  arasında    imzalanan  protokol yazı ekinde gönderilmiştir. Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğümüzce gönderilen  ilgi  (b) sayılı yazıda Hijyen Eğitimi  Yönetmeliği  kapsamında  verilen  Hijyen  Eğitimi  ile  Türk  Gıda  Kodeksi  Ekmek  ve  Ekmek Çeşitleri  Tebliği  kapsamında  düzenlenen  eğitiminin  ayrı  eğitimler  olduğu  belirtilmekte  dolayısıyla sözkonusu işyerlerinde çalışan personelin her iki eğitimi de almaları gerektiği belirtilmektedir. İlgi  (c)  sayılı  yazıda  Türkiye  Fırıncılar  Federasyonu'nun  İlimizde  faaliyet  gösteren  fırınlarda çalışan personele  hijyen eğitimi düzenlenmesi konulu yazısına istinaden, 19.06.2023 tarihinde yapılması planlanan  eğitime  İl  Müdürlüğü  tarafından  eğitim  verecek  kontrol  görevlisi  görevlendirilmesine rağmen  ilgili  Odalarımız  tarafından  katılım  sağlayacak  kişi  bulunamadığı  belirtildiğinden  eğitim düzenlenememiştir. 04.01.2012  tarih  ve  28163  sayılı  Resmi  Gazete'de  yayınlanan  Türk  Gıda  Kodeksi  Ekmek  ve Ekmek Çeşitleri Tebliği Ek-2 Madde 10'da '' Bu Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri sorumluluk  alanları  ile  ilgili  çalıştırdıkları  personelin  gıda  hijyeni  ile  ilgili  konularda  eğitilmelerini sağlarlar.Bu eğitimlerin ilgili meslek odaları ve kamu kurum ve kuruluşları işbirliği yapar'' denildiğinden fırınlarda çalıştırılan personelin Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği kapsamında eğitim alması zorunludur.         5996 sayılı Kanun kapsamında ilgili sektör işletmelerinde çalışan personelin ilgili hijyen eğitimi alması  zorunlu  olduğundan  fırınlarda  çalışan  personelin  hijyen  eğitimi  alması  konusunda  gerekli çalışmanın yapılması gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,