Gıda Etiketlerinde Raf Ömrü Bilgisinin Belirlenmesi ve Belirtilmesi Hakkında

13 Temmuz 2023
Sayın Üyemiz,

Bakanlığımızın ilgi yazısında; Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği çerçevesinde gıda etiketlerinde yer alan ve ürünün raf ömrünü belirten tarih bilgisine ilişkin olarak,  gıda  işletmecilerine  rehberlik  etmek,  uygulamada  birlikteliği  sağlamak  ve  tüketicileri bilgilendirmek amacıyla "Gıda Etiketlerinde Raf Ömrü Bilgisinin Belirlenmesi ve Belirtilmesi Hakkında Kılavuz"  hazırlandığı,  ayrıca  gıda  kaybı  ve  israfını  en  aza  indirmek  için  gıdanın  raf  ömrünün  gıda işletmecisi tarafından doğru belirlenmesi, Son Tüketim Tarihi (STT) veya Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) kavramlarının da tüketici tarafından doğru bilinmesinin önemi ifade edilmiştir. Bu  amaçla  Son  Tüketim  Tarihi  (STT)  ve  Tavsiye  Edilen  Tüketim  Tarihi  (TETT)  farkını açıklayan,  tüketici  ve  gıda  işletmelerine  yönelik  bilgilendirici  bir  broşür/afiş  de  hazırlanmıştır. Hazırlanan  bu  broşür/afişin  gıda  işletmelerinde  tüketicilerin  kolayca  görebileceği  yerlerde kullanılmasının, farkındalık açısından uygun olacağı değerlendirilmektedir. Söz  konusu  Klavuz  ile  broşür/afişe  21  Haziran  2023  tarihi  itibariyle  Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğümüzün internet sayfasından (https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM) ulaşılabilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,