Odamız, Afrikalı İş İnsanları ile Üyelerimizi Bir Araya Getirdi

6 Haziran 2023

Üyelerimizin ihracat alanında kendilerini daha da geliştirmeleri adına girişimlerini sürdüren Odamız, Kapaklı’da düzenlenen Afrika Yatırımcıları Forumu’nda Afrika’dan gelen yatırımcı heyet ile bölgemizin iş insanlarını bir araya getirdi.

Düzenlenen programa Gana Cumhuriyeti Tarım Bakanı Sayın Dr. Akoto Afriyie Awusu, Yönetim Kurulu Başkanımız Ahmet Çetin, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Meclis Üyelerimiz, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, Nijer Cumhuriyeti Mirrah Belediyesi Belediye Başkanı Sayın Rabilou Halilou, Gana Cumhuriyeti'nin Türkiye Büyükelçisi, Togo Cumhuriyeti'nin Türkiye Büyükelçisi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Büyükelçisi, ve bölgemizin iş insanları katılım sağladı.

“ON YILDA 60 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ”

Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkanımız Ahmet Çetin, “Değerli Bakanım, değerli Belediye Başkanlarım, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürüm ve değerli iş insanları, saygıdeğer katılımcılar, Türkiye 20 yıldan beri yoğun bir Afrika yatırımı ve ticari iş birliklerini artırmak üzere önemli adımlar attı.  Hem resmi kurumlar arasında hem de özel sektör temsilcileri arasında savunma sanayinden enerji üretimine, gıdadan gübre üretimine, madencilikten enerji nakil hatlarına, yatırımların karşılıklı korunmasına da büyük önem verdi.  Bugüne kadar Cumhurbaşkanlığımızın öncülüğünde bir çok Afrika ülkesi ile onlarca anlaşmaya imza atılmıştır. Önümüzdeki dönemde Afrika ülkeleri ile iş birliğimiz artarak devam edecektir. Bu arada Eylül ayında yapılacak olan fuarımıza da değerli katılımlarınızı bekliyorum. Saygıdeğer konuklar temennim artarak devam eden karşılıklı ticaretimizin önümüzdeki on yılda 60 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmasıdır.” dedi.

ahmet çetin, başkan, afrika,ticaret, iş insanı çerkezköy tso, çtso

“ÜLKELERE AİT ÖNGÖRÜLERİ VE YENİ STRATEJİLER OLUŞTURMALIYIZ”

Açıklamalarını sürdüren Başkanımız Çetin, “Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması'nın, Türk firmaları üzerindeki olası etkileri, ülkelere ait öngörüleri ve yeni stratejiler oluşturmalıyız.  Elde ettiğim verilere göre kıta, kendi arasındaki ticareti daha çok canlandırmak, teşvik etmek, büyütmek ve bunu sağlayabilmek için de gümrüklerde daha fazla koruyucu önlemler alma yolunda önemli bir adım attı ve bunun sonuçlarını hep birlikte göreceğiz. Ülkemizin Afrika ile karşılıklı ticaret hacmimizi şu anki 30 milyar dolar seviyesinden 60 milyar dolara yükseltmek, anlaşmanın tam anlamıyla yürürlüğe gireceği önümüzdeki yılında ortak hedefimiz olmalı" dedi.

"AFRİKA ÜLKELERİ İLE YATIRIMLARIN KARŞILIKLI TEŞVİKİ VE KORUNMASI ANLAŞMALARI HIZLA DEVREYE GİRMELİ"

Afrika ile ilişkilerin daha fazla güçlenmesi gerektiğini ifade eden Başkanımız Ahmet Çetin, “Afrika ile ekonomik ilişkilerin daha da güçlenmesini sağlayacak Farklı ülkelerden ülkemizle iş birliği yaparak Afrika kıtasında çalışma talepleri geliyor ki bu çok anlamlı. Japonya, Almanya, Fransa ve Macaristan bu konuda en istekli olanlar. Hem kıta, hem ülkemiz, hem de ortaklık teklif edenlerin lehine olabilecek çalışmalar olduğu sürece biz hazırız. Macaristan ile ülkemizin birlikteliği ile Gana'da sağlık alanında ortak bir projemiz başladı bile. Afrika ülkeleri ile Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) anlaşmalarının hızla devreye girmesi ise çok önemli. Yine bir diğer önemli iş birliğini geliştirme alanı da, Afrika ile yapacağımız karşılıklı anlaşmalar olacaktır. Müzakere süreci devam eden anlaşmaların bir an önce sonuçlandırılması ve yenilerinin eklenmesi çok önem arz ediyor. Türkiye'nin Afrika ile know-how paylaşımı da başlı başına bir alan olup, bu fırsata da daha fazla odaklanmalıyız. Afrika, dünyanın geneli dışında ayrıca büyük bir ticari dönüşüm geçiriyor. Bu noktada; özellikle sanayileşme, tarım, inşaat, tekstil gibi alanlarda Afrika'nın dostu ve teknik partneri olmalıyız.” ifadelerini kullandı.

B2B GÖRÜŞMELERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Başkanımız Ahmet Çetin’in konuşmalarının ardından Gana Cumhuriyeti Tarım Bakanı Sayın Dr. Akoto Afriyie Awusu, iki ülke arasındaki ticaret anlaşmaları ve yatırımcılar için taşıdığı öneme değinen bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından iki ülkenin iş insanları arasında oldukça verimli B2B görüşmeleri gerçekleştirildi.

FİRMA ZİYARETLERİ OLACAK

Afrikalı heyet, önümüzdeki günlerde bölgemizde yer alan firmalara ziyaretlerini de gerçekleştirecek.