Odamız tarafından İleri 5S eğitimi verildi

4 Kasım 2022

Odamız tarafından üyelerine yönelik İleri 5S Uygulamaları ve Yöneticinin 5S Yol Haritası eğitimi verildi.

Üyelerimize yönelik bilgilendirici eğitimlerini sürdüren Odamız, İleri 5S Uygulamaları ve Yöneticinin 5S Yol Haritası eğitimi düzenledi. Oda Konferans Salonunda düzenlenen programda eğitmen Seyit Ahmet Kaya, katılımcılara konu ile ilgili bilgilerini aktardı.

“KURAL UYGULANDIĞI SÜRECE VERİMLİ VE BAŞARILI SONUÇLAR KAÇINILMAZ OLMAKTADIR”

5S’in ne olduğunu ve süreçlerini anlatan eğitmen Kaya, “5S olarak adlandırılan ve 5S tertip düzen sistemi olarak bilinen bu kuralın ortaya çıkış amacı çalışma ortam ve koşullarının en üst ve en iyi derecede güvenli ve verimli hale getirilmesinin hedeflenmesidir. Yani 5s nedir sorusunu kısaca “kaliteli bir çalışma ortamı oluşturmak ve bu ortamın sürekliliğini sağlamak için geliştirilen bir tekniktir” diyebiliriz. Çalışma koşullarını performans, konfor, güvenlik ve temizlik açılarından en iyi hale getirme amacı taşıyan bu teknik kural uygulandığı sürece verimli ve başarılı sonuçlar kaçınılmaz olmaktadır.” ifadelerini kullandı.


çtso, çerkezköy tso, eğitim, 5s

5S’İN ÇALIŞMA PRENSİBİ ANLATILDI

5S’in açılımından bahseden Kaya, “5S Nedir sorusuna cevap verdikten sonra ne anlama geldiğini açıklayalım; 5S ve 5S kuralları ilk 1950’li yıllarda Japonya’da ortaya çıkan “S”harfi ile başlayan( Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu ve Shitsuke ) beş tane Japonca kelimenin kısaltılmış adıdır. Bu kelimelerin ne anlama geldiğini açıklamaya çalışalım. Seç: Çalışma ortamında sürekli suretle ihtiyaç duyulmayan ekipman, malzeme ve aletlerin düzenli bir şekilde çalışma ortamından uzaklaştırılmasıdır. Sırala: Sürekli ihtiyaç duyulan ekipman, demirbaş ve benzeri ekipmanlara ulaşımı hızlandırmak ve kullanılmasını kolaylaştırmak amacıyla yapılan düzenleme tertipleme işlemidir. Bu adım her türlü alet, ekipman ve makineleri kapsar. Sil: Çalışma ortamında ve makinelerde çevre, üretim ve makine kaynaklı her türlü kirliliğin yok edilmesi ve korunmasıdır. Örneğin her yeri temizce süpürmek, istemeyen her türlü nesneyi çalışma ortamından uzak tutmak. Unutulmamalıdır ki çalışma ortamlarının hijyenik olmaması çalışanlar üzerinde olumsuz etki yaratarak psikososyal yönden birtakım risklerin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilmektedir. Standartlaştır: Bu adım, diğer adımların sürekliliğinin sağlanması için oluşturulması gerekli standartlar, kontroller ve iyileştirmelerin bütünüdür. Süreklilik: Diğer adımların devamlılığını sağlamak için standartlaştırma adımı ile belirlenen standart ve kuralların devamlı olarak kontrol edilmesidir.” dedi.

Eğitimin ardından soru cevap kısmına geçildi. Eğitmen Kaya’nın kendisine yöneltilen soruları içtenlikle cevaplamasının ardından program son buldu.


ctso, çerkezköy tso. eğitim