KAZAKISTAN /AKTAU LIMAN GENIŞLETME ÇALIŞMALARI

6 Ocak 2014

Sayın Üyemiz,

Astana Büyükelçiliği’nin yazısına atfen TOBB’dan alınan yazıda 2013 yılı Kasım ayı içerisinde Kazakistan hükümeti tarafından uygulamaya geçirilen 2020 Ulaştırma Eylem Planı çerçevesinde Kazakistan’ın Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) sınırındaki Dostık sınır kapısı ile Aktau Limanı’nı birbirine bağlayacak olan Beyneu-Jezkazgan demir yolu hattının tamamlanmasıyla doğu- batı güzergahındaki yolculuğun 750 km kadar kısaltılacağı belirtilmekte ve ayrıca, söz konusu eylem planı kapsamında Kazakistan’ın 20 gemilik bir kuru yük gemi filosu oluşturarak Aktau ‘dan yapılan deniz taşımacılığının milli imkanlarla gerçekleştirilmesine önem verdiği belirtilmektedir.

Yazıda devamla Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in, 9-11 Aralık 2013 tarihlerinde Kazakistan ‘a bir ziyaret gerçekleştiren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ı kabulü sırasında, Beyneu-Jezkazgan bağlantısının 2015 yılında tamamlanmasıyla Aktau Limanı’nın doğu ile batı arasındaki İpek Yolu üzerinde önemli bir konuma ulaşacağını, bu bağlamda Aktau’da hayata geçirilmesi planlanan ve asgari-sivil gemilerin üretimine olanak sağlayacak bir tersane projesine önem atfettiklerini dile getirdiği ifade edilmektedir .

Kazak yetkililerin son dönemlerde yaptıkları açıklamalardan, Kazakistan ‘ın ÇHC ile Avrupa arasındaki gerçek bir köprü görevi görebilmesini teminen Beyneu-Jezkazgan demiryolu hattının en kısa zamanda tamamlanmasının buna paralel olarak ise Aktau Limanı’ nın genişletilmesi modernleştirilmesi ve yönetimi konularının bu alanlarda tecrübe sahibi ülke firmalarıyla işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilmesinin hedeflendiğinin anlaşıldığı ve Aktau’ da hayata geçirilmesi planlanan projelere ülkemizin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikler, Güney Kore ve İspanya firmalarının da yoğun ilgi gösterdiklerinin bilindiği kaydedilmektedir .

Kazakistan’ın transit taşımacılık kapasitesinin artırılması hedefinin hızla hayata geçirilmekte olduğu , bu çerçevede Aktau limanı’nı genişletme çalışmalarının sürdürüldüğü, Beyneu- Jezkazgan demir yolu hattındaki ray döşeme işlemlerinin tamamlandığı ve bahse konu kuru yük gemilerinden ilk ikisinin Aktau’ da hizmete alındığı bildirilmektedir.

Ayrıca , 2013 yılı aralık ayı başında Bakü’ de yapılan Kazakistan – Azerbaycan Hükümetlerarası Ekonomik İşbirliği Komisyonu esnasında da Aktau Limanı içerisinde ortak bir büyük lojistik merkez kurulması konusunun ele alındığı bildirilmektedir.

Aktau’ da özellikle ulaştırma ve lojistik sektörlerinde, çeşitli vergi muafiyetleri sağlanan ve halen 3 firmanın faaliyet gösterdiği bir özel ekonomik bölge bulunduğu belirtilmektedir.

Bilginize Sunarız.