Edirne İş Forumu Hk.

14 Kasım 2019

Sayın Üyemiz,

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nın, Edirne Valiliği himayelerinde, Bulgaristan Filibe Başkonsolosluğu ve Pazarcık ve Devin Belediyeleri iş birliği ile 19 Kasım 2019 tarihinde Pazarcık ve Smolyan'dan gelen özel sektör heyetini ağırlaması planlanmaktadır.


Pazarcık ilinin Bulgaristan'ın en gelişmiş ekonomilerine sahip olan Sofya ve Filibe (Plovdiv) illerinin arasında bulunması bölgeye büyük katkı sağlamaktadır. Karadeniz'i Adriyatik Denizine bağlayan 8 nolu Pan-Avrupa Ulaştırma Koridorunun ve Batı Avrupa'yı Asya'ya bağlayan E-80 yolunun bir parçası olan Trakya otobanının da geçtiği bölge lojistik açıdan stratejik bir yerdir. Burgaz Limanına 310 km (otoban), Türkiye sınırına 200 km (otoban),
Sırbistan sınırına 160 km (yolun büyük bir kısmı otoban) uzaklıktadır. Pazarcık bölgesinin ekonomisi ağırlıklı olarak sanayi ve tarıma dayanmaktadır.

Paşmaklı (Smolyan) Güney Bulgaristan'da, Rodop Dağları'nın merkezinde bulunan bir ildir. Paşmaklı bir yandan el değmemiş temiz doğası, diğer yandan da zengin mineral su, maden ve orman kaynakları ile bilinmektedir.
İlçe sınırları içerisinde faaliyet gösteren firmaların çoğu kereste, inşaat, hafif sanayi, gıda sanayisi, makine imalatı sektörlerindendir. Paşmaklı Ticaret ve Sanayi Odası istatistiklerine göre ise Paşmaklı'nın en fazla ihraç ettiği ürünler ski,snowboard, tekstil ürünleri, kereste, kozmetik ürünleri ve mineral su ürünleridir. Buradan en fazla ihracat yapılan ülkeler ise AB ülkeleri, Türkiye, Rusya ve eski Sovyet Birliği ülkeleridir. Turizmin geliştirilmesinde büyük potansiyel olduğu değerlendirilmektedir. Burada mineral su kaynaklarına dayalı sağlık ve spa turizmi geliştirilmesinin yanı sıra, köy turizmi, dağ turizmi, av turizmi, mağara turizminin geliştirilmesi için elverişli imkânlar mevcuttur.

Daha önce benzeri forum ve iş görüşmeleri Nisan ayında Bulgaristan'da gerçekleştirilen ve şimdi Türk ayağının Edirne'de gerçekleşeceği ziyaret çerçevesinde, özellikle tarım ve gıda, ağaç işleme, orman ürünleri, kapı, çerçeve, mobilya üretimi, turizm, otelcilik, tarım sebze üretimi, et üretimi, büyükbaş hayvancılık, tavuk çiftliği, sigortacılık, inşaat sektörlerinde Bulgaristan firmaları ile ikili iş birliği görüşmeleri organize edilecektir.

Bu bağlamda, 19 Kasım 2019 tarihinde ekli program çerçevesinde Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenecek programa katılmayı arzu eden üyelerimizin 18 Kasım 2019 günü saat 17.30'a kadar Edirne TSO AB ve Dış İlişkiler Birimi'ne ulaşarak (0284 225 10 14 (130-131) kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir.

Forum programı ektedir. 

Bilgilerinize sunarız. 

Saygılarımızla,

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası