İnovasyon Çalıştayı

31 Ekim 2019

Sn. Üyemiz,

Odamız Konferans Salonunda, 27 Kasım 2019 Çarşamba günü  “İNOVASYON” konulu bir çalıştay düzenlenecektir.

Aşağıda detayları bulunan Çalıştaya tüm üyelerimiz davetlidir.

: 27 Kasım 2019 Çarşamba

Saat

:10:00 – 15:00

Yer

: Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu

Eğitmen

: Birden Siyahi (Özgeçmiş)

İçerik

İnsanlar problem çözme yetenekleri sayesinde bugüne kadar hayatta kalabilmişlerdir. Problem çözmede beynimiz iki farklı yöntem kullanır:

• Dikey Problem Çözme: Sebep sonuç ilişkisinin kolaylıkla tanımlanabildiği 6 Sigma, Kök Sebep Analizi, Simülasyon gibi sistematik metotlardır. Bu metotlar mevcut oyun alanımız içinde optimum değere ulaşmamız için faydalıdır.

• Yatay Problem Çözme: Sebep sonuç ilişkisinin kolaylıkla tanımlanamadığı ya da problemin başka bir bakış açısıyla giderilmesi gerektiği durumlarda kullanılan Deneme-Yanılma, Öngörü gibi sistematik olmayan yaklaşımlardır. Bu yaklaşımlar da mevcut oyun alanının dışına çıkmamız için kullanılabilir.

İnovasyon Teknikleri özellikle Ar Ge ve Yeni Ürün/Hizmet Geliştirme süreçlerinde mevcutta kullandığımız Dikey/Yatay Problem Çözme metotlarının ötesinde sistematik olarak problemleri daha kısa sürede çözmemizi sağlayan araçların kullanıldığı bir Lateral Problem Çözme metodudur.

Örnek vermek gerekirse;

Geçen yüzyılın yarısında Azerbaycan’da bir yıkım sırasında sürecin devam edebilmesi için trafonun yaklaşık 2 metreden indirilmesi gerekmektedir. Ancak vinç bozulmuş ve yeni bir vincin bulunması imkansıza yakındır. Projenin devam edebilmesi için mevcut problem çözme araçları burada yetersiz kalmaktadır. Bu problem buz kütleleri kullanılarak trafonun buzun üzerine kaydırılması ve buzların erimesi ile trafonun aşağıya indirilebilmesini sağlamıştır.

Bu tarz çözümlere mevcut düşünce yapısıyla değil farklı ve sistematik bir bakış açısıyla yaklaşılması gerekmektedir. Sistematik şekilde ele alınmayan bir konunun tamamlanma olasılığı düşüktür.

Eğitimde buna cevap verecek şekilde bazı İnovatif Problem Çözme Teknikleri uygulamalı olarak anlatılacaktır.

Program

10:00-11:00

İnovasyon nedir?

Neden inovasyona ihtiyacımız var?

Düşünce teknikleri (dikey, yatay, lateral)

Neden inovasyon için bir sistem gerekli?

11:00-12:00

Grup çalışması: Katılımcıların 5-7 kişilik gruplara ayrılması.

Problem belirlenmesi: Ekipler grupları içinde kendi endüstrileri içinde ortak yaşadıkları bir problemi tanımlayacaklar.

12:00-13:00

Öğle Arası

13:00-15:00

Lateral düşünce teknikleri ile probleme inovatif çözümler bulacaklar (Mindmap+SCAMPER)

Bu çalıştaya kimler katılmalıdır?

Öncelikli olarak ARGE bölümleri, müşterilerine yenilikçi çözümler sunmak isteyen üretim ve hizmet sektöründe operasyon yöneticileri, süreç yönetimi ve sürekli iyileştirme, bakım bölümleri, kalite bölümleri katılabilir.

Çalıştayımız ücretsizdir.

Çalıştaya katılmak isteyenlerin tarafımıza kayıt yaptırması gerekmektedir.

Katılım iptallerinin ayrıca bildirilmesini önemle rica ederiz.

Kayıt için :

Mükerrem ÇALIŞKAN mukerrem.caliskan@cerkezkoytso.org.tr 0282 726 8888 Dahili: 110