ŞANSLI BİR BÖLGEDE ÜRETİM YAPIYORUZ

12 Nisan 2019
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Odamız 8. Meslek Komitesi Başkanı Sebahattin Önal, “Makine sektörü 2018 yılında 168 milyar $ olarak gerçekleşen toplam Türkiye ihracatından %10,2 pay aldı. Makine ve aksamları, Türkiye’nin ihracatında Motorlu Kara Taşıtları’ndan sonra 2. sırada yer alan bir sektör. Türk makine sektöründe 2001 yılında %27 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı 2018 yılında %64,1’e çıktı. Makine sektör tamamı itibarıyla ihracatı 2018 yılında 2017 yılına kıyasla %15,5 artarak 17,1 milyar $ olarak gerçekleşti. Türk makine sektörünün önde gelen ihraç pazarlarında başta AB ülkeleri olmak üzere ikinci sırada ABD yer almakta. Küresel ölçekte rekabetçi olan Türk makineleri ise ki bu büyük bir başarı örneğidir, makinelerimiz 200 ülkede kullanılmaktadır.  Türkiye, makine sektörü ile 2017 yılı dünya makine ticareti sıralamalarında ihracatta 29. sırada, ithalatta ise 23. sırada yer alan Türkiye, Avrupa’nın 6. büyük makine imalatçısıdır. Sektörümüzün misyonu daha yüksek teknolojiye sahip bir makine sanayi yaratarak yurtdışı pazarları ile bütünleşmek ve bu bütünleşme sonucunda edineceğimiz partnerlerle iş birliği kurmaktır. Bu bağlamda oldukça şanslı bir bölgede üretim yapmaktayız. Çerkezköy, Kapaklı ve Saray’ı da kapsayan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odamız, OSB’lerimizle birlikte bölgemizde % 28’lik payla makine ve metal sektörü olarak en geniş sektöre sahibiz. Büyük ölçekli firmalarımızın yanında orta ve küçük ölçekli firmalarımız da gerek yurtiçi gerek yurtdışına ihracat yapmakta ve hem bölgemize hem de ülkemize katma değer sağlamaktadır” dedi.

TEKNOLOJİYİ YAKINDAN TAKİP ETMELİYİZ
Önal konuşmasının devamında şu sözleri kaydetti: “Türk makine sektörü dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeli, kaliteli üretim ve ihracat oranlarının artması için Ar-Ge çalışmalarına büyük önem vermeliyiz. Sektörlerimiz mutlaka kümelenme faaliyetine başlamalı, bu tip toplantıların çoğalması için hep birlikte çalışmalıyız. Bunun yanında, hem işin pratiğini öğrenmeleri hem de uzmanlaşmış, yüksek vasıflı, orta ve üst düzey yöneticiler, mühendisler yaratmak  maksadıyla bölgemizde yer alan meslek liselerinde eğitim gören çocuklarımızı firmalarımızda işleyin her kademesine kanalize etmeliyiz. Bildiğiniz üzere 2017 yılında ilkini düzenlediğimiz ve bizim sektörümüz için büyük önem taşıyan Çerkezköy Endüstriyel Fuarının bu yıl 25-28 Eylül 2019 tarihlerinde üçüncüsünü düzenleyeceğiz. Bu fuarda yer almanız hem büyük ölçekli firmalar ve tedarikçilerle bir araya gelmenizi hem de geçtiğimiz yıl 5 bin kişi ağırladığımız bu fuarda tanınırlığınızın artmasını sağlayacak.”

KOBİ DESTEK PROGRAMLARI KONUŞULDU
Önal’ın ardından konuşan KOSGEB Tekirdağ İl Müdürlüğü yetkililerinden Özkan Tatlı da KOBİ’lere KOSGEB’in destek programları hakkında konuştu. Tatlı, AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, İş Birliği Destek Programı, KOBİGEL KOBİ Gelişim Destek Programı, İşletme Geliştirme Destek Programı, Girişimciliği Geliştirme Destek Programı, Stratejik Ürün Destekleme Programı, Tekno Yatırım KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destekleme Programı, Tekno Pazar Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Destek Programı, Gelişen İşletmeler Pazarı, KOBİ Destek Programı, Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı konularında verilen destek miktarı hakkında bilgilendirmede bulundu.