ÇED Yönetmeliği Uygulamaları

3 Eylül 2013
Bu sayfa arşiv sayfasıdır. Bu sayfada gördüğünüz bilgiler değiştirilmiş olabilir.

Sayın Üyemiz,

ÇED Yönetmeliğinin 6.maddesinde “Bu Yönetmeliğe tabi projeler için ÇED Olumlu veya ÇED Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça bu projelere hiçbir teşvik, onay, izin, yapı, ve kullanım ruhsatı verilemez, proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez” hükmü ile Yönetmeliğin 19(a) maddesinde ÇED Olumlu Kararı alınmaksızın başlanan faaliyetler Bakanlıkça, ÇED Gerekli Değildir Kararı alınmaksızın başlanan faaliyetler ise mahallin en büyük mülki amiri tarafından süre verilmeksizin durdurulur. ÇED Olumlu ya da ÇED Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça yatırıma ilişkin durdurma kararı kaldırılamaz. 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili hükümlerine göre işlem tesis edilir.

Aynca; 2872 sayılı Çevre Kanunun 20.maddesi(e) bendinde “ÇED Sürecine başlamadan veya bu süreci tamamlamadan inşaata başlayan ya da faaliyete geçenlere yapılan proje bedelinin yüzde ikisi oranında para cezası verilir. Cezaya konu olan durumlarda yatırımcı faaliyet alanının eski hale getirmekle yükümlüdür” hükmü bulunmaktadır.

Ancak bugüne kadar birçok proje sahibinin ÇED Yönetmeliği hükümlerim yerine getirmeden projelere ilişkin inşaat çalışmalarına başladıkları, özellikle Belediyeler tarafından ÇED Yönetmeliğine yönelik sorgulama yapılmadan inşaat ve yapı ruhsatlarının verilmesi nedeni ile projelerin durdurulduğu ve proje bedelinin %2’si oranında idari para cezasının uygulandığı tespit edilmiştir. Bu durum yatırımcıları mağdur ettiği gibi projelerin hayata geçmesini geciktirmekte, dolayısıyla zaman ve ekonomik kayıpların yaşanmasına neden olduğu anlaşılmaktadır.

Bu itibarla; projelere izin/ruhsat verme aşamasında ÇED Yönetmeliği uyarınca ÇED Olumlu, ÇED Gerekli Değildir veya ÇED Yönetmeliği Kapsam dışı kararlarının, ilgili kurumlar tarafından sorgulanarak istenmesi gerekmektedir.

 

Bilginize Sunarız

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası