T.C. EKONOMİ BAKANI SAYIN NİHAT ZEYBEKCİ’NİN ETİYOPYA ve CİBUTİ ZİYARETLERİ KAPSAMINDA TÜRKİYE-ETİYOPYA ve TÜRKİYE-CİBUTİ İŞ FORUMLARI

15 Aralık 2016

Sayın Üyemiz,


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’ndan (DEİK) alınan bir yazıda, Eşbaşkanlığı T.C. Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci tarafından deruhte edilen Türkiye-Etiyopya 7.Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı kapsamında, DEİK organizasyonunda 28 Aralık 2016 tarihinde Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da Türkiye-Etiyopya İş Forumu; 29 Aralık 2016 tarihinde ise Cibuti’de Türkiye-Cibuti İş Forumu gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, 100 milyon nüfusa sahip olan Etiyopya’nın Sahra Altı Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesi konumunda olup, 458 milyon nüfuslu Doğu ve Güney Afrika Ülkeleri Ortak Pazarı (COMESA) üyeliği ile yatırımcılara büyük bir pazara ulaşım imkanı sunduğu ve son Kalkınma Planına göre Etiyopya ekonomisinin yıllık ortalama minimum %11 ve maksimum %14,9 oranında gelişme göstermesinin hedeflendiği, tarım ve alt yapı sektöründe yoğun bir yatırım sürecine girildiği bilgisi paylaşılmaktadır.

Ayrıca, Cibuti’nin Aden Körfezine kıyısı ve konumu bakımından stratejik öneme sahip olup; başta deniz taşımacılığı olmak üzere, hizmet sektörünün ülkedeki en önemli sektör konumunda olduğu, Cibuti limanlarında iş hacminin %70’i, Etiyopya ile gerçekleştirilen ithalat ve ihracat faaliyetlerine dayandığı ve Cibuti Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı (COMESA) üyeliği ile Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası (AGOA) kapsamında ABD’ye vergisiz ihracat avantajı sağladığı ifade edilmektedir.

Ziyarete ilişkin lojistik detayların ve toplam ücretin bilahare iletileceği, anılan ziyarete katılacak iş insanlarımızın Etiyopya ve Cibuti vizelerinin, geçerlilik süresi devam eden pasaportta olmasının önem arz ettiği bilgisinin iletildiği yazıda, ilgili ülkeler için ayrıca sarıhumma aşısının gerekliliği, aşı kartlarının pasaport ile birlikte taşınmasınn zaruri olduğu ve söz konusu aşının ücretsiz olarak Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne (www.seyahatsagligi.gov.tr) bağlı seyahat sağlığı merkezlerinde uygulandığı iletilmektedir.

Anılan ziyarete katılım için, http://portal.deik.org.tr/ KatilimFormu/299/7793 bağlantısında yer alan online başvuru formunun doldurularak 19 Aralık 2016 Pazartesi günü mesai bitimine kadar ödeme gerçekleştirilmesi hususunu bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası