Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Eğitimi Gerçekleşti

14 Kasım 2023

Odamız tarafından, “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” eğitimi düzenlendi. Odamız konferans salonunda gerçekleşen eğitimde, Enerji Sistemleri Mühendisi Aybike Çifçi Koç, konu ile ilgili olarak birçok önemli başlığa değindi.  

Enerji Sistemleri Mühendisi Aybike Çifçi Koç, “Avrupa Birliği’nin ana hedefi aslında Avrupa’yı dünyanın ilk iklim nötr kıtası haline getirmek. Bunun için de 2030’a kadar karbon salınımını 1990’a kıyasla yüzde 55 oranında azaltmak için bir hedef koydular. Bu hedefte 2030’a kadarki çalışmayı belirledikten sonra 2050’ye kadar ise karbon salınımını 0’a indirmeyi hedeflediler. Gerek sanayileşmede gerek üretimde gerek diğer çalışmalarda ilk önce tüketilen ürünleri üretmek için salınan karbondioksitle bu emisyonu nötrleştirecek sistemi oluşturmak ve nötr kıta olmak amaçlandı. Avrupa Birliği’nin halihazırda yaklaşık 16 yıldır resmi bir şekilde uyguladığı bir karbon vergisi sistemi var. Bu sistemin adı AB Emisyon Ticaret Sistemi. Bu sistem, dünyanın ilk uluslararası emisyon ticaret sistemi. 2015 yılından beri Çevre Bakanlığı tarafından bizim ülkemizde de uygulanıyor fakat bunu uygulayan firmalar çimento gibi seramik gibi ağır karbon salınımı yapan firmalar ve bunun herhangi bir cezası yok. Şu an sadece Bakanlık sadece diyor ki; ‘ne kadar karbondioksit salınımına sebep olduğunu düzenli olarak raporlayın’ Emisyon Ticaret Sisteminde 2 tür fabrika var” dedi.

HANGİ SEKTÖRLERİ KAPSAYACAK?

Koç, “Avrupa Birliği diyor ki; ‘ben ithalat içeren firmalarım tarafından sera gazı emisyonları arttı ve bu nedenle de karbon ayak izini azaltmaya çalışsam da ithalatta benim bu çalışmalarım baltalanıyor’ Mevcut ücretsiz tahsisat sistemi dediğimiz Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasına kademeli olarak geçmek, bu geçişi sağlamak için de karbon emisyonuna en çok sebep olan sektörlere giriş yapmak hedefleniyor. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, 1 Ekim 2023’te yürürlüğe girdi. Bu geçiş dönemi. Geçiş döneminden sonra da bizim raporlayacağımız karbon emisyonlarımızı doğrulamaya göndereceğiz, doğrulayıcı kuruluşlar olacak. Doğrulama ve karbon fiyatlandırmalarından sonra da yükümlülükler 1 Ocak 2026 itibariyle tam olarak başlayacak. Hangi sektörleri kapsıyor? Demir çelik, alüminyum, gübre, çimento, elektrik ve hidrojen şu an pilot sektör. Bunların yanında hidrojen sektörü açıkçası benim şaşırdığım bir alan oldu. Avrupa Birliği, ‘ben zaten 2025’ten sonra hidrojeni çok ciddi anlamda destekleyecek ve popülerleştirecek çalışmalar yürüteceğim için şimdiden eğer hidrojen ile ilgili yapılacak çalışmaların karbonsuzlaştırılmasına yönelik vergi usulünü sisteme sokarsam zaten olayı başından itibaren olayı doğru bir şekilde yönetebilirim’ diyor. Geçiş dönemi 1 Ekim 2023’te başladı, 31 Aralık 2025 tarihine kadar sürecek. Bu dönemde raporlamayı, ürettiğimiz ürünün verilerini toplamayı öğreneceğiz. Bunları sistematik bir düzene sokmayı öğreneceğimiz zaman dilimi. İthalatçılar için ilk raporlama dönemi 31 Ocak 2024'te bitecek” dedi.