Türk-İran İş Konseyi İran Ziyareti

2 Nisan 2014

Sayın Üyemiz,

DEİK/Türk-İran İş Konseyi tarafından, Kalkınma Bakanı ve Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Eş Başkanı Sayın Cevdet Yılmaz başkanlığında 15-17 Nisan 2014 tarihlerinde İran'ın Tahran ve Tebriz şehirlerine bir ziyaret düzenleneceği bildirilmektedir. Söz konusu ziyaret kapsamında, Tahran ve Tebriz'de iki ülke iş dünyasını bir araya getiren İş Konseyi toplantıları da düzenleneceği belirtilmektedir.

Bilindiği üzere, İran'ın 5+1 ülkeleriyle imzaladığı Cenevre zaptının ardından Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, 28-29 Ocak 2014 tarihlerinde, İran'a gerçekleştirdiği ziyaret vesilesiyle Türkiye ve İran arasında "Tercihli Ticaret Anlaşması" imzalanmıştır. Söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle, İran, Türkiye'den ithal edilecek 125 sanayi ürününe %30-%40 oranlarında gümrük vergisi indirimi uygulayacak, Türkiye ise İran'dan ithal edilecek 140 tarım ürününe gümrük indirimi uygulayacaktır. Gümrük vergi indirimine tabi olacak sanayi ürünleri arasında temizlik ürünleri, plastik malzemeler, orman ürünleri, hazır giyim, ev tekstili, çelik ürünler, beyaz eşya, elektrikli ürünler ve mobilya yer almaktadır. İran, geçtiğimiz Şubat ayında ithalat yasağı uyguladığı ürünlere de ithalat yasaklarını kaldırdığını bildirmiştir.

Türkiye'nin 2013 yılı ihracatında İran 10. sırada yer alırken ithalatında 6. sırada yer almaktadır. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 14,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Türk firmalarının İran'daki yatırımları ise 2013 yılı sonu itibariyle 1,3 milyar dolara ulaşmıştır.

Söz konusu yazıda, ziyarete katılmayı arzu edenlerin ekte yer alan katılım formunu doldurarak, avans ödeme bedelinin ödendiğini gösteren, katılımcının isminin de kayıtlı olduğu ödeme dekontu ile birlikte en geç 31 Mart 2014 Pazartesi günü mesai bitimine kadar DEİK'e (E-posta: adiblan@deik.org.tr, Faks: 0212 270 35 92) iletmeleri gerektiği bildirilmektedir.

Bilginize sunarız