Komşuyla ekonomik ilişkiler güçlenecek

18 Aralık 2015

Bulgaristan Filibe Ticaret Ataşesi Barış Yeniçeri, Bulgaristan ile bölge arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesine zemin sağlamak amacıyla Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

17 Aralık Perşembe günü saat 10.30’da gerçekleştirilen ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Meclis Başkanı Taha Ülker, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve ÇTSO Üyesi iş adamlarının da katıldığı toplantıda, ekonomik ilişkilerde izlenebilecek yol haritaları, ülkenin profili, Pazar bilgileri gibi birçok konu üzerinde duruldu.

SIFIRLARIN TEK BAŞINA ANLAMI YOK

Filibe Ticaret Ataşesi Barış Yeniçeri, konuşmasının başında kendilerini ağırlayan Çerkezköy TSO’ya teşekkür etti. Amaçlarının, ülkeler arasında köprü temelleri atmak olduğuna vurgu yapan Barış Yeniçeri, “Bunun için de öncelikle tarafları tanımamız gerekiyor. Bulgaristan ile en fazla iş yapan bu coğrafya. Bizler de sizleri tanımak, ilişkilerimizi daha da güçlendirmek istedik” derken, Rakamlara değer katanın baştaki sayı olduğunu hatırlattı ve “Sonra gelen sıfırların yalnız başına bir anlamı yoktur. Biz de baştaki rakamı koymak ve ardından da sıfırları eklemek istiyoruz” diye konuştu.

TOPLANTI YARARLI OLACAK

ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva da, Yeniçeri’ye ziyaretlerinden ötürü teşekkür ederken, komşu ülke Bulgaristan’la aramızdaki ekonomik ilişkilerin güçlenmesi adına toplantının yararlı olacağını ifade etti. Toplantıda konuşan Meclis Başkanı Taha Ülker, oda olarak yurt dışındaki ilişkilerin geliştirilmesi adına birçok çalışmalarının olduğunu hatırlatarak, “Sizler de zorlukları aşmamız için adeta emrimizdensiniz. Sizlere teşekkür ediyoruz” dedi.

HER TÜRLÜ FAALİYETTE YER ALMAYA HAZIRIZ

Komşu ülkelerin genel olarak en fazla ticari ilişkide bulunan ülkeler olduğunu kaydeden Yeniçeri, “Ancak rakamlara baktığımızda bunu göremiyoruz. Amacımız, her iki tarafa ivme katarak bu süreci hızlandırmak. Bunu ne şekilde istediğimiz noktaya getiririz, bunu konuşmak istedik. Biz her türlü faaliyette yer almaya hazırız. 2 milyar dolarlık hacmi 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

SUNUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Toplantının devamında, Filibe Ticaret Müşavirliği’nde görevli Uzman Deniz Yumer, gerçekleştirdiği sunumda, Bulgaristan’ın ekonomik yapısı ile ilgili detaylı bilgi verirken, Ekonomi Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan ‘Dış İlişkiler-Ülkeler-Bulgaristan’ başlığı altında ihracat ve ithalata yönelik birçok faydalı araştırmanın, raporun olduğunu kaydetti. Yumer ayrıca, ülke profili, Bulgaristan- Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin detayları, 101 Soruda Bulgaristan raporu, Pazar bilgileri gibi çeşitli bilgileri katılımcılarla paylaşırken, “İthalat ve ihracatta ödemelerinizden önce bize danışırsanız, ilgili firma hakkında size detaylı bilgi verebiliriz. Böylelikle yaşanabilecek aksaklıkların da önüne geçmiş oluruz” şeklinde konuştu. Yeniçeri ve Yumer, toplantının son bölümünde katılımcıların sorularını yanıtladı. Toplantının sonunda, Yeniçeri ve Kozuva tarafından günün anısına karşılıklı olarak hediye takdim edildi.