Türkiye´nin En Hızlı Büyüyen 100 Şirketi - Türkiye 100 Projesi

11 Eylül 2014

Sayın Üyemiz;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde, TEPAV ve AllWorld Network işbirliğinde, Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinin belirlenerek, söz konusu şirketlerin görünürlüklerini arttırmak ve bu şirketlerin küresel bağlantılarını kuvvetlendirmek amacıyla geçen yıl organize edilen “Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen 100 Şirketi – Türkiye 100” projesi bu sene de devam ediyor.

Geçen yıl 2010-2012 dönemindeki yıllık ortalama satış gelirlerinin büyüme hızı dikkate alınarak, Türkiye 100 listesine giren şirketler belirlenmiş, bu şirketler için 3-6 Aralık 2013 tarihlerinde yapılan Beşinci İzmir İktisat Kongresi’nde, Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz’ın ev sahipliğinde Türkiye 100 ödül töreni gerçekleştirilmişti. İlk 10’da yer alan şirketlerin temsilcileri, T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül tarafından kabul edilmişlerdi.

Türkiye 100 şirketlerinin kamuoyuna duyurulması ile birlikte yazılı ve görsel basında çok sayıda haber yapılmış, görünürlükleri artan şirketlerin yeni ortaklara, müşterilere ve tedarikçilere erişimleri kolaylaşmıştır. Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri, AllWorld Network’ün çok sayıda ülkeden hızlı büyüyen binlerce şirketin de dahil olduğu, küresel ağına katılmışlardır. Ayrıca, başarılı şirketlerin bir bölümü, AllWorld Network tarafından her yıl Harvard Üniversitesi’nde gerçekleştirilen AllWorld Harvard Zirvesi’ne katılarak, farklı ülkelerden girişimcilerle iş ilişkileri geliştirme şansı yakaladılar.

Türkiye 100 Programı 2014 yılında da devam ediyor.  Şirketlerin 2011-2013 dönemindeki yıllık ortalama satış gelirlerinin büyüme hızının dikkate alınacağı yarışma Türk özel sektörünün dünyayla olan bağlantılarının kuvvetlendirilmesine imkan sağlayacak.

“Türkiye 100 Programı” için aşağıda verilen kriterlere uyan firmalar müracaatlarını http://turkiye100.tobb.org.tr/ üzerinden yapabilirler.

Bilgilerinize sunulur.

Türkiye 100 yarışması nedir?

TOBB öncülüğünde, TEPAV ve Harvard Üniversitesi İşletme Okulu Profesörü Michael Porter tarafından kurulan AllWorld Network işbirliğinde Türkiye’nin en hızlı büyüyen başarılı şirketlerini belirlemek ve bu şirketleri ödüllendirmek üzere gerçekleştirilen bir yarışmadır.

Detaylı bilgiler http://turkiye100.tobb.org.tr/ adresinden temin edilebilir.

Türkiye 100 yarışması başvuru kriterleri nelerdir?

Ölçek ve Performans

2013 itibariyle 10 veya daha fazla tam zamanlı çalışana sahip olmak

En az 3 yıllık işletme geçmişine ve 2013 itibariyle en az 500.000 ABD doları satış gelirine sahip olmak

Son 5 yıl içinde kurulmuş olan ve geçtiğimiz 12 ay süresinde en az 100 bin ABD doları ciroya ulaşmış olan şirketler “İzlenecek Şirketler” kategorisine alınacaklardır. Bu şirketlerin Türkiye 100 listesinde yer almaları mümkün olmasa da AllWorld’ün iletişim ağına dahil edileceklerdir.

Yasal Yapı

Başvuru yapacak şirketler, bağımsız, özel ve kar amaçlı olmalıdır.

Şirketin merkezi Türkiye’de olmalıdır.(Şirket , yasal olarak başka bir ülkede şirketleşmiş olabilir. Yabancı bir şirketin Türkiye şubeleri yarışmaya başvuramaz.)

Şirketin yerli ve yabancı yatırımcıları olabilir, ancak hisselerinin %51’i veya daha fazlası bir halka açık şirkete veya kamuya ait olmamalıdır.

Kar amacı gütmeyen şirketlerin ve franchise, otomobil satış bayiliği, banka veya kamu hizmeti veren şirketlerin başvuruları kabul edilmeyecektir.

Bir holdingin sahip olduğu ancak bağımsız tüzel kişilik durumuna sahip işletmeler başvuruda bulunabilir.

Değerlendirme nasıl yapılmaktadır?

Başvuran şirketler 2011-2013 dönemindeki yıllık ortalama satış gelirleri büyüme hızına göre sıralanacaktır.

Satış gelirlerini en hızlı artıran şirket Türkiye 100 listesinde 1’inci sırada yer alacaktır.

Nasıl başvurulabilir?

Başvurular http://turkiye100.tobb.org.tr/ adresinden, online alınmaktadır. Başvuru ücretsizdir.

Son başvuru tarihi nedir?

Son başvuru tarihi 15 Kasım 2014’tür.