IPA Türk Malı Belgesi

15 Nisan 2013
Bu sayfa arşiv sayfasıdır. Bu sayfada gördüğünüz bilgiler değiştirilmiş olabilir.

SAYIN ÜYEMİZ,

Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) Fonları kapsamında açılan ihalelerde kullanılmak üzere, Avrupa Birliği Bakanlığı'nın talimatı ve olumlu görüşleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından "Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından bastırılan Türk Malı Belgesi'nin Tanzim ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslar" ile Türk Malı Belgesi hazırlanmıştır.

IPA Fonları İhaleleri için kullanılan ve Odalarımızca düzenlenen Yerli Malı Belgesi yerine, Türk Malı Belgesi kullanılması uygulamasının başlatılması için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nce 1 Kasım 2012 - 1 Şubat 2013 tarihleri arasında bir geçiş süreci planlanmıştır. Buna göre geçiş sürecinde, firma taleplerine veya Odaların tercihlerine göre Yerli Malı Belgesi veya Türk Malı Belgesi düzenlenebilecek, geçiş sürecinin sonu olan 1 Şubat 2013 tarihinden itibaren IPA kapsamı ihaleler için Yerli Malı Belgesi kullanılmayacak, zira bu tarihten sonra söz konusu belge ibraz edilse dahi ihaleyi açan kurum tarafından kabul edilmeyecektir.

Türk Malı Belgesi düzenlenmesi hususunda üyelerimizin dikkat etmesi gereken noktalar aşağıda belirtilmiştir.

  • Türk Malı Belgesi satışı, TOBB tarafından yetkilendirilmiş Odalar tarafından IPA Programları kapsamındaki bir sözleşmenin yüklenicisi olan firmalara yapılır. Odalar belgeleri üyesi olma koşulunu aramadan, talep edilen diğer Odaların üyesi olan Yüklenici Firmalara da satmaya yetkilidirler.
  • Yüklenici firma, Odanın üyesi olmaması halinde, bu firmanın üyesi olduğu Oda tarafından düzenlenmiş ve düzenlenme tarihi üç ayı geçmeyen Oda Sicil Sureti talep edilir.
  • Odaların uygulayacağı belge azami satış bedelleri, her yıl TOBB Yönetim Kurulu tarafından bir önceki yılın Ekim ayında belirlenerek, Odalar tarafından aynı şekilde temini için açıklanır. Odalar Birlik tarafından kendilerine bildirilmiş olan bu azami satış bedellerini aşmamak üzere Belge satış ve onay işlemini yapar. Onay bedeli, satış fiyatına dahildir.
  • Yüklenici firma tarafından, tedarik edilecek mal veya malzemenin üreticisi olan firmaya(lara) ilgili bölümleri tanzim ettirilerek imzalattırılan Belge(ler), yine Yüklenici Firma tarafından Belge'yi satın aldığı Odaya onay için ibraz ettirilir. Odalar, sadece satışını yapmış olduğu Belge'yi onaylamaya yetkilidir.
  • Yüklenici firma, üretici firmadan, belge ile birlikte onaya konu eşyanın Gümrük Yönetmeliği'nin 33 üncü ve 42 inci maddelerindeki hükümler çerçevesinde Türk Menşeli olduğunu kanıtlayan bilgi ve belgeleri de temin etmekle yükümlüdür.
  • İlgili Oda tarafından onaylanan belgenin, Sözleşme makamına ibraz edilmesi Yüklenici Firmanın sorumluluğundadır.
  • Yüklenici firmanın aynı zamanda üretici firma olduğu durumlarda; yüklenici firma, kendi doldurduğu belgeyi, belgeyi satın aldığı Odaya onaylatarak Sözleşme Makamına ibraz eder.
  • Yüklenici firmanın aynı zamanda üretici firma olduğu durumlarda; yüklenici firma, üretici firmaların tabi olduğu tüm süreç ve uygulamalara tabi olmakla birlikte, yüklenici olmanın getirdiği sorumlulukları da yerine getirmekle yükümlüdür.
  • Gümrük Yönetmeliği'ne göre, eşyanın tercihli olmayan menşei, karasuları da dâhil olmak üzere, tümüyle elde edildiği veya üretildiği ülkenin kabul edilmesi veya eşyanın bir başka ülkede değişiklik ve işlem görmesi veya üretimin birden fazla ülkede gerçekleştirilmesi halinde, Türk menşeli sayılabilmesi, diğer bir ifadeyle Türk menşei kazanabilmesi için, Türkiye'de yeni bir ürün imal edilmesi veya imalatın önemli bir aşamasının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye'de, bu amaçla donatılmış işletmelerde yapılması gerekir.
  • Tekstil ürünlerinde ise, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin XI. Bölümünde yer alan tekstil ürününün, tercihsiz menşe kurallarına göre Türk menşei kazanabilmesi için, o ürünün tarife pozisyonunun, o ürünün imalatında kullanılan menşeli olmayan girdilerin tarife pozisyonundan farklı olması gerekir.
  • Söz konusu tekstil ürününün, Gümrük Yönetmeliğinin 5 no.lu ekindeki listede yer alması halinde, o tekstil ürününün, tercihli olmayan menşe kurallarına göre, Türk menşei kazanabilmesi için, tarife pozisyonunun değişmesi kuralının uygulanıp uygulanmadığına bakılmaksızın, söz konusu tekstil ürününün üretiminde kullanılan menşeli olmayan girdiler için yapılması gerekli asgari işçilik ve işlemin belirtildiği liste kuralının yerine getirilmesi şartı aranır.
  • Diğer taraftan, tekstil ürünleri dışındaki diğer eşyanın yer aldığı Gümrük Yönetmeliği'nin 6 no.lu ekindeki listede bulunan eşyanın, tercihli olmayan menşe kurallarına göre Türk menşei kazanabilmesi için, o eşya ile ilgili liste kuralının yerine getirilmesi gerekir.
  • Gümrük Yönetmeliğinin 6 nolu ekinde yer almayan eşyanın, tercihsiz menşe kurallarına göre Türk menşei kazanıp kazanmadığının tespitinin yapılabilmesi için, eşyanın üretiminde kullanılan, menşeli olmayan girdiler üzerinde esaslı işçilik ve işlemin yapılıp yapılmadığının araştırılması gerekir.
  • Belirtilen konu ile ilgili olarak, gerekli görüldüğü takdirde, teknik eksperlerin görüşü de alınabilir. Belge'nin onay işlemini yapan Oda tarafından, belgenin beyaz nüshalarından biri muhafaza edilmek üzere alıkonur ve belgenin yeşil meneviş zeminli asıl nüshası, Sözleşme Makamına ibraz edilmek üzere, belgenin diğer beyaz nüshası ile birlikte Yüklenici Firmaya verilir.
  • Belge'de kayıtlı eşyanın Türkiye menşeli olduğunu belirlemek üzere, Yüklenici Firma tarafından, Üretici Firma'dan temin edilerek ilgili Odaya ibraz edilebilecek belgeler aşağıda belirtilmiştir:
  • (a) Tümüyle Türkiye Gümrük Bölgesinde elde edilmiş veya üretilmiş eşya için; söz konusu eşyanın teminine ilişkin müstahsil makbuzu, borsa tescil beyannamesi, maden ruhsatı, alış faturaları vb.

(b) Menşeli olmayan girdilerin kullanılması suretiyle üretimi gerçekleştirilen     

eşya için; ithalat beyannamesi, alış faturası vb.

(c) Üretici firmalara ait, düzenleme tarihi üç yılı geçmeyen kapasite raporları

(kapasite raporu ile beyan edilen eşyanın birebir uyuşması şartı aranmaz.

Şüphe halinde Oda eksperinin görüşü alınabilir).

Yukarıdaki belgelerden bir veya birkaçı ya da varsa gerekli görülen başka belgeler, Yüklenici Firma tarafından sunulacağı gibi, olay bazında yapılacak değerlendirmeye göre ilgili Oda tarafından da talep edilebilir.

  • Onaylanan Belge, onay tarihinden itibaren bir yıl süreyle geçerlidir. Sözleşme konusu ürünün ve Üretici Firmanın aynı olması halinde, Belge'nin Oda tarafından onaylı suretinin bu süre içerisinde aynı Yüklenici Firma tarafından birden fazla sözleşme kapsamında ibrazı mümkün olduğu gibi, farklı sözleşme makamlarına ibrazı da mümkündür.

Üyelerimize önemle duyurulur.

Saygılarımızla,

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası