ADR Çalışma Grubu Toplantısına Görüş Hk.

27 Ağustos 2018

TOBB tarafından Odamıza iletilen yazıda; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü’nden alınan 09.08.2018 tarih ve 61646 sayılı yazıda, ülkemizin Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Demiryolu Taşımalarına İlişkin Sözleşme (COTIF) ve C Eki olan Tehlikeli Malların Demiryolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Yönetmelik’e (RID) ise 1 Haziran 1985 itibariyle taraf olduğu bu anlaşmalara dair mevzuat çalışmalarının tamamlandığı belirtilmektedir.

Aynı yazıda, ADR Anlaşmasının A ve b ekleri ile RID hükümlerinin uyumlulaştırılması amacıyla Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu İç Ulaştırma Komitesi’nin Tehlikeli Malların taşınması Çalışma Grubu tarafından her 6 ayda bir düzenlenen RID/ADR/ADN Ortak Çalışma Grubu Toplantıları (WP.15/AC.1) düzenlenmekte olduğu bildirilmektedir. Ayrıca, 17-21 Eylül 2018 tarihlerinde Cenevre’de düzenlenecek olan söz konusu toplantıda görüşülmek üzere aşağıdaki konularda TOBB’un görüşleri talep edilmektedir:

- Avrupa Aerosol federasyonu (FEA) tarafından sunulan öneride (ECE/TRANS/WP.15/AC.1/2018/17) RID/ADR/ADN’yi 75/234/EEC numaralı Aerosol Püskürtücü direktifi ile uyumlaştırmak amacıyla 6.2.6.1.5’te belirtilen azami izin verilen iç basınç değerlerinin arttırılması teklif edilmektedir.
-Zararlı Nesnelerin Güvenli Taşımacılığı Konseyi (COSTHA) tarafından sunulan öneride (ECE/TRANS/WP.15/AC.1/2018/21), azami brüt kütlesi 550 kg’ı aşmayan sınırlı miktarda teşhir ambalajlarının ADR 3.4 kapsamında kullanımına izin verilip, Amerika Birleşik Devletleri’nin Tehlikeli Malzemeler Düzenlemeleri ile uyumlaştırılması için ADR 3.4’de değişiklik yapılması teklif edilmektedir.
-Avrupa Endüstriyel Gazlar Birliği (EIGA) tarafından sunulan öneride (ECE/TRANS/WP.15/AC.1/2018/22), Amerika Birleşik Devletleri’ne Avrupa basınçlı kaplarının geçici olarak ihraç edilebilmesi hakkında son gelişmelere ilişkin bilgiler ve yazışmalar yer almakta ve Amerika Birleşik Devletleri’ne ait basınçlı kapların kullanılabilmesi için RID/ADR/ADN 1.1.4.7’ye hüküm konulması teklif edilmektedir.
-Rusya federasyonu hükümeti tarafından sunulan öneride (ECE/TRANS/WP.15/AC.1/2018/24), ADR/RID/ADN içinde Avrupa Birliği Direktiflerine atıf yapılmaması gerektiği belirtilmiş olup, Bölüm 6.2’deki 84/525/EEC, 84/526/EEC ve 84/527/EEC sayılı Konsey Direktiflerine yapılan atıfların silinmesi teklif edilmektedir.
-Hollanda hükümeti tarafından sunulan öneride (ECE/TRANS/WP.15/AC.1/2018/31), Fiber takviyeli plastik (FRP) tanklar için tank kodu eklenmesine yönelik olarak 6.9.6.1, 4.4.2 ve 1.6.3.50’ye ekleme yapılması teklif edilmektedir.

Söz konusu önerilere ilişkin belgeler BMAEK internet sitesinde yayınlanmakta olup; resmi dokümanlara https://www.unece.org/trans/main/dgdb/ac1/ac12018 adresinden, resmi olmayan dokümanlara da (Inf.) http://www.unece.org/trans/main/dgbc/ac1/inf170918.html adresinden ulaşılabilmektedir.

Görüşlerin, en geç 30 Ağustos 2018 tarihine kadar TOBB’a yazılı ve e posta yoluyla (ahmet.karakas@tobb.org.tr) iletilmesi rica olunur.

Bilgilerinize.

Sayglarımızla,