Odamızda TOBB - MEYBEM İşbirliğinde “Mesleki Yeterlilik Bilgilendirme Semineri” verildi.

31 Ekim 2017
Bu sayfa arşiv sayfasıdır. Bu sayfada gördüğünüz bilgiler değiştirilmiş olabilir.

Odamız Konferans salonunda gerçekleşen seminerde TOBB MEYBEM Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban Mesleki Yeterlilik Sınavları ve Mesleki Yeterlilik Mevzuatı ile ilgili bilgilendirmede bulundu.


81 meslekte belge zorunluluğu haline getirilen MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi hakkında bilgilendirme semineri düzenlendi. TOBB MEYBEM Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban tarafından verilen seminerde üyelerimiz Mesleki Yeterlilik Belgesinin önemi ve cezai sorumluluğu ile bu belgenin alınması için takip edilmesi gereken süreç hakkında bilgilendirildi.
Konuşmasına katılımcılara ve seminer düzenleyen Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür ederek başlayan TOBB MEYBEM Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban katılımcılara Mesleki Yeterlilik belgesi alma zorunluluğunun önemine ve alınmaması durumunda uygulanacak cezai müeyyidenin kararlılığına vurgu yaptı.

Ceza ertelemesi kesinlikle yok
Cezai sürecin başladığını ve ertelenme gibi bir durumun söz konusu olmadığını ve hatta ceza uygulanan firmalar olduğunu da isim vermeden belirten Baban, bu uygulamanın 5544 sayılı kanunla meclis tarafından, kanunlaştırıldığını ve çok tehlikeli mesleklerde daha az iş kazası için böyle bir politika uygulandığına dikkat çekti. “TOBB adına odalarımızla birlikte yaptığımız seminerlerle bu konunun önemini sizlere anlatmak için buradayız” diyen TOBB MEYBEM Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban belge alma sürecinde karşılaşılan soru ve sorunlarla ilgili de açıklamalarda bulundu.

Hangi belgeler geçerli?
Bu süreç başladığında bazı firmaların çalışanlarıyla ilgili ya da bazı bireysel olarak kendi belgeleriyle ilgili merak olduğunu ve ellerindeki belgelerin kabul edilip edilmemesiyle ilgili soru aldıklarını hatırlatan Baban bu konuya şöyle açıklık getirdi:
“Bazı belgeler mesleki yeterlilik belgesi ile eş değerlendirilebiliyor. Örnek olarak bünyesinde çalışanlar arasında bir kaynakçı için 4 yıllık endüstri meslek lisesi metal teknolojisinden mezuniyet belgesi varsa, veya bir usta için alınmış ustalık belgesi varsa, kalfalık belgesi varsa bu belgeler Mesleki yeterlilik Belgesi olarak eş değerde sayılıyor. Bu konuda zaten gerek bizler gerek odalarımız sizlere ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor. Sizler çalışanlarınızın belgelerini çıkartıp ona göre hangilerinin Mesleki Yeterlilik belgesi alıp almayacağını belirleyebiliyorsunuz.”

Hiçbir mali yükümlülüğü yok
Mesleki Yeterlilik belgesi için yapılan müracaat ve sınav ücretleriyle ilgili de bilgi veren TOBB MEYBEM Genel Müdürü Ahmet Saygın şu an yürürlükte olan kanuna göre sınav ücretleri 2017 yılsonuna kadar tamamının geri ödendiğini hatırlattı. Saygın, “Devlet bir andan belgesiz çalışana yakalarsam ceza yazarım diyor, bir taraftan da işsizlik sigortasından teşvik vererek süreci destekliyor. Bu destek hem bireysel aday için hem firma olarak çalışanları için geçerli olup kişi başı sınav ücreti yatırıldığında sınav ücretlerinin tamamı tekrar geri alınabiliyor.” Sınav kazanamayanlar için de ücretsiz olarak yılda iki sınav hakkı daha olduğunu belirten Sayın sınav ücretlerinin 2018 yılından sonra ancak yarısının ödenebileceğine de dikkat çekerek bu senenin firmalar ve kişiler için aynı zamanda fırsat olduğuna da dikkat çekti.