Çerkezköy TSO, ilaç firmaları ile üniversite hocalarını buluşturdu

26 Ekim 2017
Bu sayfa arşiv sayfasıdır. Bu sayfada gördüğünüz bilgiler değiştirilmiş olabilir.
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, ilimizdeki ilaç firmaları temsilcileriyle üniversitelerin biyomedikal bölümlerindeki akademisyenleri buluşturdu. Çarşamba günü Kapaklı’da Hawthorn Suites by Wyndham Hotel’de gerçekleşen ve Çerkezköy TSO ile Tekirdağ Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünün organize ettiği buluşmaya, İstanbul ve Trakya Üniversiteleri Eczacılık Fakülteleri, NKÜ Tıp ve Veterinerlik Fakülteleri ile Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji ve Çorlu Mühendislik Fakültesi Biomedikal Mühendisliği bölüm akademisyenleri katıldı. İlaç firmaları olarak da Tekirdağ, Kırklareli ve İstanbul’da faaliyet gösteren İlaç, Biyomedikal ve Kozmetik firmaları katılım sağladı.


Vali: Çalışmalar bizim için çok önemli
Çarşamba günü saat 11:00’de başlayan toplantıda konuşan Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan bu tür çalışmaların önemine vurgu yaptı. Ceylan: “KÜSİ çalışmalarına çok önem veriyoruz. Hem ilimizde hem de ülkemizde var olan iş gücü potansiyelini; çağın gereksinimlerini iyi analiz ederek, son teknolojinin kullanıldığı sanayi kuruluşlarımızda değerlendirmeliyiz.  Bu toplantılar ile sektör temsilcilerimizin ve akademisyenlerimizin bilgi birikimlerini paylaşmalarını, ar-ge merkezleri kurarak birlikte çalışmalar yürütmelerini ve çalışmalar neticesinde elde edilen verilerin üretime yansıtılmasını hedefliyoruz. İşte bu noktada, siz değerli katılımcıların birbirinizle olan bilgi alış verileriniz ve birlikte yapacağınız çalışmalar bizim için çok önemli. Katılımlarınız ve katkılarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.
Toplantının selamlama konuşmasını gerçekleştiren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva da toplantının hayırlı sonuçlara vesile olmasını diledi. 

Ükemiz adına gurur verici
Kozuva konuşmasında şunları kaydetti: 
“Türkiye “Kamu”-“Üniversite” ve “Sanayi” İşbirliği eylem planı çerçevesinde, gerçekten büyük ve başarılı bir organizasyon daha gerçekleştiriliyor. Trakya’da faaliyet gösteren ilaç sektörümüzün değerli temsilcileri ile üniversitelerimizin biyomedikal bölüm temsilcileri işbirliği için bir araya geliyor. Bu buluşma hepimiz adına olduğu gibi ülkemiz adına da gurur verici, ümit verici, heyecan verici bir buluşmadır. Hepimiz biliyoruz ki günümüz dünyasında gelişmiş ülkeler, gelişmişliklerini, işte bu tür buluşma ve ortak çalışmalar sayesinde gerçekleştiriyor. Akademide üretilen bilgiyi, sahada teknolojiye uygulamayı ve bu teknolojiyi üretime dönüştürerek ekonomiye aktarmayı başaranlar, gelişmişliği de başarıyorlar.  Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizim hedeflerimizden biri de gelişen teknolojiye eş, hemen her alanda, bu değişim ve dönüşüme, yetki ve sorumluluklarımız çerçevesinde katkı sunmak, paydaşlarımızla bu heyecan verici oluşumları ve organizasyonları gerçekleştirmektir. Bu anlamda, geçen ay sonuçlandırdığımız, Türkiye’de örnek gösterilen “İşbirliği ile KOBİ’lerde Verimlilik Dönüşümü Projesi” gibi bugün de ilaç sektörümüzle üniversitelerimizin biyomedikal bölümlerinin buluşmasının heyecanı içerisindeyiz. Bu buluşmadan da başarılı sonuçlar elde edileceğine inancımız tamdır. Ülkemizdeki ilaç endüstrimizin, yeterli ar-ge çalışması ve bu tür işbirlikleri ile hedefledikleri atılımı gerçekleştirmeleri, üniversitelerimizin de biyoteknoloji alanındaki yenilikleri sektörümüze yerinde ve zamanında ulaştırmaları arzusuyla, “Trakya İlaç ve biyomedikal Sektörü - Üniversite buluşmasının” hayırlı sonuçlara vesile olmasını diliyorum.”

Hedef ilaç sektöründe de Ar-Ge merkezi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal da yaptığı açıklamada özetle şunları kaydetti: 
“Bakanlığımızca, Ülkemizin 2015-2018 dönemine ilişkin olarak hazırlanan Sanayi Stratejisi Belgesinde hedefi  "Orta Yüksek ve Yüksek Teknolojili Ürünlerde Avrasya'nın Üretim Üssü Olmak" şeklide ortaya konulmuştur. Yine Türkiye İlaç Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planında da Ülkemizin ilaç vizyonu olarak İlaç Sektöründe Ar-Ge Üretim ve Yönetim Merkezi olan bir Türkiye öngörülmektedir.
Ülkemizin yukarıda belirtilen hedeflerin gerçekleştirilmesi için çalışmalar yapmak üzere illerde 2015 yılında Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulları oluşturulmuştur. İlimizde de bu Kurul Sayın Valimiz Mehmet Ceylan başkanlığında yılda iki kez toplanarak ilin sanayi yapısı, ihtiyaçları vb. hususlar dikkate alınarak sanayinin niteliğini arttırmak, daha katma değerli ürünler üretmek amaçlı olarak sektörlere dönük kararlar alınmakta ve bu kararlar doğrultusunda ilgililerle toplantılar gerçekleştirilmektedir. 
Ülkemizin en önemli İlaç firmalarının ilimizde tesisler bulunmakta olup genel olarak ilaç sektörü dünyada en fazla Ar-Ge Harcaması yapılan ve yüksek teknoloji ihtiva eden bir sektör durumundadır.
Dünyada Üniversite Sanayi İşbirliği en gelişmiş 5 ülkenin (Finlandiya, A.B.D., İsviçre, İngiltere ve Singapur) 3'ünün (Finlandiya, A.B.D. ve İsviçre) rekabet edebilirlik sıralamasında ilk 5’te yer aldığı görülmektedir. Bu veri de ülkemizde tüm sektörlerde Üniversite Sanayi İşbirliğinin geliştirilmesi gereğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle Sayın Valimiz Mehmet Ceylan başkanlığında gerçekleştirilen Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulu 2016 yılı 2. toplantısında İlimizdeki İlaç Firmaları İle Üniversite akademisyenlerinin bir araya getirilerek akademisyenlerin çalışmalarının üretime dönüşmesi, bilgi birikimlerinin sanayiye aktarılması amacıyla İlaç Sektörü Üniversite Buluşması toplantısı yapılması kararı alınmıştır.
Bu kapsamda gerçekleştirilen bu toplantının Üniversite ayağını, İstanbul ve Trakya Üniversiteleri Eczacılık Fakülteleri, Namık Kemal Üniversitesi Tıp ve Veterinerlik Fakülteleri ile NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji ve Çorlu Mühendislik Fakültesi Biomedikal Mühendisliği bölüm akademisyenleri oluşturmaktadır."


Çerkezköy TSO ile birlikte düzenlendi
Akçak açıklamasında: "Bu toplantı Müdürlüğümüz ve Çerkezköy TSO birlikteliği ile düzenlenmektedir.
Firmalar ayağında ise İlimiz, Kırklareli ve İstanbul illerinde faaliyet gösteren İlaç, Biyomedikal ve Kozmetik firmaları katılım sağlamış olup, toplantıda Akademisyenlerin birikimlerin firmalara aktarılması, akademik çalışmaların ürüne dönüşmesi, akademisyen ve firmaların birbirlerinden ve çalışmalarından haberdar olması, çalışma ortamı oluşturulması hedeflenmektedir” dedi.
Tüm gün sürdü
Konuşmaların ardından toplantı; akademisyenlerin yapmış oldukları çalışmalar ile sektörde faaliyet gösteren firmaların üretim alanlarının, hedef ve çalışmalarının yer aldığı sunumların gösterilmesi ve sonrasında akademisyenler ile sektör temsilcilerinin fikir alış verişinde bulunmaları ile devam etti. İlaç sektörü ve üniversite buluşma toplantısı öğleden sonra da tüm gün devam etti.